De tog priset 2017 – här är alla namnen

Fotbollsbloggen

För nionde året i rad har Kristianstadsbladets Fotbollsblogg, tillsammans med läsarna, utsett traktens bästa spelare, ledare och domare.
Vinnarna avslöjades och prisades under söndagen i samband med Alliansens finaldag i Kristianstads Arena.

Övre raden från vänster: David Löfquist, Mjällby AIF, Axel Norén, Mjällby AIF, Joel Wedenell, Hässleholms IF, Albert Ejupi, Kristianstad FC, Oskar Sverrisson, Mjällby AIF.
Främre raden från vänster: Andreas Svensson, Kristianstads FDK, Jesper Johansson, Mjällby AIF, Cassandra Lindström, Ifö/Bromölla IF, Mia Carlsson, Kristianstads DFF, Evelina Duljan, Kristianstads DFF.

   

  Här är alla vinnarna i kategori 1 – de som är verksamma på förbundsnivå:

  Herrar:
  Kategori 1, superettan-division 3:
  Årets målvakt:
  Jesper Johansson, Mjällby AIF
  Gjorde en stark comeback och återfick värmen hemma på Listerlandet efter tiden som tillplattad ”makrill” i Gais frysbox. Höll nollan sju gånger i division I södra och bidrog starkt till att Mjällby släppte in näst minst mål söderettan.
  Övriga nominerade: Christoffer Eklund, Nosaby IF och Sixten Mohlin, Kristianstad FC.

  Årets back:
  Oskar Sverrisson, Mjällby AIF
  Offensivt skicklig vänsterback som snabbt blivit en favorit på Strandvallen. Var säkerheten själv från elvameterspunkten och satte fem straffar i division I och blev delad femma i Mjällbys interna skytteliga med sina totalt sex mål.
  Övriga nominerade: Oliver Ekroth, Kristianstad FC och Mohammed Mbye, Mjällby AIF.

  Årets mittfältare:
  Albert Ejupi, Kristianstad FC
  Majestätisk central mittfältare som gjorde en stark säsong i ett stundtals turbulent KFC och vann Bladetsportens kungaliga i överlägsen stil. Drog inte jämnt med nye tränaren Atli Edvaldsson och spelade inte avslutningsmatcherna. Tar nu nästa steg till superettan och återförenas med Joakim Persson i Varbergs BoIS.
  Övriga nominerade: David Löfquist, Mjällby AIF och Joel Nilsson, Mjällby AIF.

  Årets forward:
  Joel Wedenell, Hässleholms IF
  Gjorde bara tre mål under sina två år i Mjällby AIF, men återkomsten till Hässleholms IF blev en fullträff för Glimåkrasonens målproduktion. Hittade tillbaka till målet direkt och vann tvåans skytteliga i överlägsen stil på imponerande 26 mål.
  Övriga nominerade: Andreas Grahm, Kristianstad FF och Mamudu Moro, Mjällby AIF.

  Årets tränare:
  Hampus Lundquist, Ifö/Bromölla IF
  29-årig egen produkt som med sin vinnarskalle och målmedvetenhet skickligt ledde Ifö/Bromölla IF till serieseger och tillbaka till tvåan för första gången på nio år. En finfin present för 90-årsfirande Ifö/Bromölla IF. Tränartalangen vill mycket och nästa uppgift blir ett etablera laget i tvåan.
  Övriga nominerade: Jonas Andersson, Mjällby AIF och Peter Persson, Nosaby IF.

  Årets nykomling:
  Axel Norén, Mjällby AIF
  Egen produkt och stort framtidsnamn som fick – och inte minst tog chansen i Mjällby AIF:s mittförsvar. 18-åringen hoppade in och division I-debuterade i premiären och från omgång åtta mot Assyriska BK var han med sin trygga spelstil i praktiken ordinarie mittback bredvid Mohammed Mbye.
  Övriga nominerade: Elyas Bouzaiene, Ifö/Bromölla IF och Robin Lindskog, Nosaby IF.

  Årets mest värdefulla spelare:
  David Löfquist, Mjällby AIF
  Mittfältsprofilen var tillbaka på Strandvallen efter sin Kina-sejour och hemma igen som en mer mogen och ansvarsfull spelare. Tog lite väl många kort, men saknades enormt i de matcher han inte var med. Missade avgörandet mot Örgryte och det kan ha varit skillnaden på en superettanplats.
  Övriga nominerade: Albert Ejupi, Kristianstad FC och Henrik Fribrock, Nosaby IF.

   

  Årets domare:
  Andreas Svensson, Kristianstad
  AD-domare på elitnivå som går som tåget på linjen. Är sedan tidigare assisterande domare i damallsvenskan och herrarnas division I och som nu, efter ett starkt 2017, tar klivet upp som permanent AD i superettan. Har satsat och tränat hårt de senaste åren och kan snart på allvar utmana om en plats i herrallsvenskan.
  Övriga nominerade: Ahmed Al-Kodri, Hässleholm och Marcus Trieb, Åhus.

   

  Damer:
  Kategori 1, allsvenskan-division 1:
  Årets målvakt:
  Brett Maron, Kristianstads DFF
  Den 31-åriga amerikanskan gjorde en stark comeback i målet efter ett skadefyllt 2016 och stod samtliga matcher under det gångna året. Vinnarskalle med ledaregenskaper och är enligt klubbchefen/målvaktstränaren Niclas Rhodin en av damallsvenskans bästa målvakter.
  Övriga nominerade:
  Sonja Fransson, Glimåkra IF och Shannon Lynn, Vittsjö GIK.

  Årets back:
  Mia Carlsson, Kristianstads DFF
  KDFF:s stora backprofil fick det här priset även 2016, och 2017 blev ju knappast sämre. Det var ju året när Mia flyttade ut som vänsterback och gjorde en stark comeback i A-landslaget. Efter återkomsten i september är hon helt given i Peter Gerhardssons nya landslagsbygge.
  Övriga nominerade: 
  Sandra Adolfsson, Vittsjö GIK och Sif Atladottir, Kristianstads DFF.

  Årets mittfältare:
  Cassandra Lindström, Ifö/Bromölla IF
  22-årig central mittfältare som Bromölla fyndade i moderklubben Önnestad. Gjorde ett mycket starkt intryck under sin debutsäsong på Strandängen med sin fina speluppfattning. Duktig på att sätta andra i lägen och bedöms som en spelare som skulle kunna spela något steg högre upp i seriesystemet.
  Övriga nominerade: Alice Nilsson, Kristianstads DFF och Frida Welinder, Glimåkra IF.

  Årets forward:
  Linda Sällström, Vittsjö GIK

  Den finska landslagsforwarden gjorde imponerande 15 mål och blev tvåa i damallsvenskans skytteliga efter omöjliga Tabita Chawinga. Är enligt Vittsjös sportchef Erika Nilsson ”en av världens absolut bästa forwards”. Uppvaktades av flera klubbar, men valde till slut att förlänga med Vittsjö ett år till.
  Övriga nominerade: 
  Sofie Andersson, Glimåkra IF och Amanda Edgren, Kristianstads DFF.

  Årets tränare:
  Elisabet Gunnarsdottir, Kristianstads DFF

  Utsedd till årets damtränare på Fotbollsgalan i Globen i höstas och även prisad hemma på Island. Tränarprofilen kunde för en gångs skull lägga mer fokus på fotbollsverksamheten och ledde laget till en fin femteplats – en tangering av klubbens bästa placering från 2014. Går in på sitt tionde år i KDFF och fortsätter att utveckla laget, spelarna och föreningen.
  Övriga nominerade: Thomas Mårtensson, Vittsjö GIK och Rikard Svensson, Glimåkra IF.

  Årets nykomling:
  Evelina Duljan, Kristianstads DFF
  Född 2003 och yngst i damallsvenskan. Evelina var 14 år och 13 dagar när hon debuterade mot Piteå och jättetalangen spelade från start i säsongsavslutningen mot Kvarnsveden och bidrog starkt till 5–2-segern. Yttermittfälten/forwarden, som nyligen skrev på ett treårskontrakt med KDFF, har en lysande karriär framför sig.
  Övriga nominerade: 
  Amanda Persson, Vittsjö GIK och Kajsa Törnkvist, Kristianstads DFF.

  Årets mest värdefulla spelare:
  Sif Atladottir, Kristianstads DFF
  Snabb backklippa med en proffsig inställning som smittar av sig på omgivningen. Skapar trygghet och energi och blir bara bättre med åren. 32-åringen går in på sin åttonde säsong i KDFF, spelade i EM i somras och tioårsjubilerade i det isländska landslaget.
  Övriga nominerade: 
  Cassandra Lindström, Ifö/Bromölla IF och Linda Sällström, Vittsjö GIK.

  Övre raden från vänster: Max Rundquist, Hanaskogs IS, Jakob Nilsson, Vanneberga IF, Joel Kronholm, Glimåkra IF, Tony Svensson, Skepparslövs IF, Edonis Krasniqi, Näsby IF, Sejdi Bajrami, Näsby IF, Mikael Nilsson, Näsums IF.
  Främre raden från vänster: Saga Jantoft, Åhus IF, Fredrik Olsson, Åhus IF, Therese Wallin, Åhus IF, Amanda Rosengren, Näsums IF, Kajsa Kjerstensson, Röke IF, Cajsa Börjesson, Röke IF.

  Här är alla vinnarna i kategori 2 – de som är verksamma på distriktsnivå:
  Herrar:
  Kategori 2, division 4–division 7:
   
  Årets målvakt:
  Max Rundqvist, Hanaskogs IS
  Född 2000 och ett stort målvaktslöfte som redan debuterat i division I, men som nu fick nyttig A-lagsrutin i fyran. Gjorde under hösten ett spektakulärt mål direkt på utspark i derbyt mot IFK Osby. Är nu tillbaka i Kristianstad FC och på allvar redo att ta upp kampen om förstaplatsen.
  Övriga nominerade: 
  Max-Ludwig Gustafsson Roslund, VMA IK och Oskar Jansson, Vittskövle IF.

  Årets back:
  Joel Kronholm, Glimåkra IF

  Rutinerad backpjäs som hunnit bli 31 år, men som fortsätter att hålla en hög nivå och skulle hålla i högre sammanhang. Mittbacksklippa som är brytsäker och utrustad med en fin vänsterfot. Även ett offensivt vapen som gjorde fyra mål i femman under 2017.
  Övriga nominerade: Abdullah Ahmad, Näsby IF och André Johannesson, Sibbhults IF.

  Årets mittfältare:
  Edonis Krasniqi, Näsby IF
  Blixtsnabb, svårfångad och målfarlig ytterspringare som bidrog med 19 mål under Näsbys guldsäsong. 19-åringen har varit bäst på plan i många matcher under året och har ögonen på sig, men valde att stanna i Näsby när klubben nu gör comeback i fyran.
  Övriga nominerade: Berat Gjyrevci, Hanaskogs IS och Jakub Mesanovic, Näsby IF.

  Årets forward:
  Tony Svensson, Skepparslövs IF

  ”Tojje” gjorde makalösa 41 mål på 16 matcher och blev hela Skånes målkung. Han hade alltså inte en enda överman, och inte kvinna heller för den delen, i Skånes FF:s serier när det kom till att få bollen i nätet. Största insatsen gör den 34-årige forwarden, som själv har ett förflutet med missbruk, utanför planen där han hjälper unga som gamla till ett nyktert och drogfritt liv.
  Övriga nominerade: Max Sandberg, IFK Osby och Sanjin Tufek, Näsby IF.

   

  Årets tränare:
  Sejdi Bajrami, Näsby IF
  Grönevis egen Mourinho är en karismatisk och skönt engagerad tränarprofil som med sitt kloka huvud har gjort ett stort jobb med Näsby IF. 51-åringen ledde klubben till en dramatisk serieseger i femman och har på två år tagit Näsby IF från sexan till fyran. 
  Övriga nominerade: Jens Larsson, Vanneberga IF och Mikael Olofsson, Sibbhults IF.


  Årets nykomling
  Jakob Nilsson, Vanneberga IF

  Utsågs till ”årets spelare” i seriesegrande Vanneberga IF efter sin första riktiga seniorsäsong. Startade året som yttermittfältare, sattes som högerback och stannade där resten av säsongen. Bra teknik, trygg med boll, snabb, följsam och ett namn för klubbar högre upp att hålla ögonen på.
  Övriga nominerade: Wille Christiansson Bjärnums GoIF och Lukas Johansson, Hanaskogs IS.


  Årets mest värdefulla spelare:

  Mikael Nilsson, Näsums IF
  Enligt en del krävs det ingen motivering till det här priset och visst… det är väl få i den lokala fotbollen som är så värdefulla som 30-årige ”Micke” Nilsson. Med sina 33 mål och 17 målgivande passningar låg han bakom precis hälften av de 100 mål som Näsums IF gjorde i sexan.
  Övriga nominerade: Max-Ludwig Gustafsson Roslund, VMA IK och Edonis Krasniqi, Näsby IF.

   

  Damer:
  Kategori 2, division 2-division 4:

  Årets målvakt:
  Cajsa Börjesson, Röke IF
  Stor bidragande orsak till att lilla Röke fixade nytt kontrakt i tvåan och en av seriens främsta målvakter. Höjde nivån ytterligare under 2017, blev jämnare och stod för en rad avgörande prestationer.
  Övriga nominerade: Felicia Ahlm, Hjärsås/Värestorps IF och Nellie Kjellsson, Lönsboda/Treby.

  Årets back:
  Kajsa Kjerstensson, Röke IF
  Lugn och spelskicklig mittback som sprider trygghet. Bildar ett starkt försvarsblock tillsammans med målvakten Cajsa Börjesson och har precis som sin namne mer eller mindre varit med på hela resan upp till tvåan. Är även ett vapen framåt när man behöver flytta fram positionerna.
  Övriga nominerade: 
  Kajsa Damgaard, Wä IF och Ebba Zätterberg, Näsums IF.

  Årets mittfältare:
  Amanda Rosengren, Näsums IF
  Snabb och slitstark 20-årig Vibytjej med ett förflutet i KDFF:s organisation. Har blommat upp ordentligt i sin nya miljö och gjorde 18 mål som yttermittfältare – trots att motståndarna under hösten tvingades sätta in extra bevakning.
  Övriga nominerade: Tilda Jeppson, Wä IF och Saga Jontoft, Åhus IF.

  Årets forward:
  Therese Wallin, Åhus IF
  Gjorde 24 mål under sin debutsäsong i Åhus IF och vann skytteligan helt ohotad. Är en orädd forward som alltid har målet i sikte och kan göra mål både med fötter och huvud. Har Bullarens GoIF i Bohuslän som moderklubb och kom till Åhus via en höst i Fjälkinge IF.
  Övriga nominerade: Sandra Nilsson, Näsums IF och Nelli Åkesson, Vittskövle IF.

  Årets tränare:
  Fredrik Olsson, Åhus IF
  Guldtränare med ett brinnande engagemang. Lägger ner mycket tid och kraft på sitt uppdrag och lotsade elegant nykomlingen till serieseger i trean och en plats i tvåan 2018. Stortrivs i Åhus IF och går in på sin fjärde säsong i klubben.
  Övriga nominerade: 
  Stefan Isaksson, Vittskövle IF och Angelique Sandberg Winther, Näsums IF.

  Årets nykomling:
  Saga Jontoft, Åhus IF
  Talangfull mittfältare som har etablerat sig i det svenska F01-landslaget och som växte och utvecklades ytterligare under 2017. Efter seriesegern i trean med moderklubben tar hon nu steget över till damallsvenska Kristianstads DFF. Stort framtidsnamn att hålla ögonen på framöver.
  Övriga nominerade: 
  Louise Jarl Bergquist, Åhus IF och Tilda Jeppson, Wä IF.

  Årets mest värdefulla spelare:
  Amanda Rosengren, Näsums IF
  Vann interna målligan och blev femma i seriens skytteliga, bidrog starkt till Näsums fina femteplats som nykomling och har med sin attityd till match och träning blivit en förebild för både yngre och äldre i klubben,
  Övriga nominerade:
   Therese Ericsson, Önnestads BI och Julia Fält, Önnestads BI.