De var bäst 2017 #2

Alliansen, Fotbollsbloggen

För nionde året i rad har Kristianstadsbladets Fotbollsblogg, tillsammans med läsarna, utsett traktens bästa spelare, ledare och domare.
Vinnarna avslöjades och prisades under söndagen i samband med Alliansens finaldag i Kristianstads Arena.

Övre raden från vänster: David Löfquist, Mjällby AIF, Axel Norén, Mjällby AIF, Joel Wedenell, Hässleholms IF, Albert Ejupi, Kristianstad FC, Oskar Sverrisson, Mjällby AIF.
Främre raden från vänster: Andreas Svensson, Kristianstads FDK, Jesper Johansson, Mjällby AIF, Cassandra Lindström, Ifö/Bromölla IF, Mia Carlsson, Kristianstads DFF, Evelina Duljan, Kristianstads DFF.

   

  Här är alla vinnarna i kategori 1 – de som är verksamma på förbundsnivå:

  Herrar
  Kategori 1, superettan-division 3:
  Årets målvakt:
  Jesper Johansson, Mjällby AIF
  Gjorde en stark comeback och återfick värmen hemma på Listerlandet efter tiden som tillplattad ”makrill” i Gais frysbox. Höll nollan sju gånger i division I södra och bidrog starkt till att Mjällby släppte in näst minst mål söderettan.
  Övriga nominerade: Christoffer Eklund, Nosaby IF och Sixten Mohlin, Kristianstad FC.

  Årets back:
  Oskar Sverrisson, Mjällby AIF
  Offensivt skicklig vänsterback som snabbt blivit en favorit på Strandvallen. Var säkerheten själv från elvameterspunkten och satte fem straffar i division I och blev delad femma i Mjällbys interna skytteliga med sina totalt sex mål.
  Övriga nominerade: Oliver Ekroth, Kristianstad FC och Mohammed Mbye, Mjällby AIF.

  Årets mittfältare:
  Albert Ejupi, Kristianstad FC
  Majestätisk central mittfältare som gjorde en stark säsong i ett stundtals turbulent KFC och vann Bladetsportens kungaliga i överlägsen stil. Drog inte jämnt med nye tränaren Atli Edvaldsson och spelade inte avslutningsmatcherna. Tar nu nästa steg till superettan och återförenas med Joakim Persson i Varbergs BoIS.
  Övriga nominerade: David Löfquist, Mjällby AIF och Joel Nilsson, Mjällby AIF.

  Årets forward:
  Joel Wedenell, Hässleholms IF
  Gjorde bara tre mål under sina två år i Mjällby AIF, men återkomsten till Hässleholms IF blev en fullträff för Glimåkrasonens målproduktion. Hittade tillbaka till målet direkt och vann tvåans skytteliga i överlägsen stil på imponerande 26 mål.
  Övriga nominerade: Andreas Grahm, Kristianstad FF och Mamudu Moro, Mjällby AIF.

  Årets tränare:
  Hampus Lundquist, Ifö/Bromölla IF
  29-årig egen produkt som med sin vinnarskalle och målmedvetenhet skickligt ledde Ifö/Bromölla IF till serieseger och tillbaka till tvåan för första gången på nio år. En finfin present för 90-årsfirande Ifö/Bromölla IF. Tränartalangen vill mycket och nästa uppgift blir ett etablera laget i tvåan.
  Övriga nominerade: Jonas Andersson, Mjällby AIF och Peter Persson, Nosaby IF.

  Årets nykomling:
  Axel Norén, Mjällby AIF
  Egen produkt och stort framtidsnamn som fick – och inte minst tog chansen i Mjällby AIF:s mittförsvar. 18-åringen hoppade in och division I-debuterade i premiären och från omgång åtta mot Assyriska BK var han med sin trygga spelstil i praktiken ordinarie mittback bredvid Mohammed Mbye.
  Övriga nominerade: Elyas Bouzaiene, Ifö/Bromölla IF och Robin Lindskog, Nosaby IF.

  Årets mest värdefulla spelare:
  David Löfquist, Mjällby AIF
  Mittfältsprofilen var tillbaka på Strandvallen efter sin Kina-sejour och hemma igen som en mer mogen och ansvarsfull spelare. Tog lite väl många kort, men saknades enormt i de matcher han inte var med. Missade avgörandet mot Örgryte och det kan ha varit skillnaden på en superettanplats.
  Övriga nominerade: Albert Ejupi, Kristianstad FC och Henrik Fribrock, Nosaby IF.

   

  Damer:
  Kategori 1, allsvenskan-division 1:
  Årets målvakt:
  Brett Maron, Kristianstads DFF
  Den 31-åriga amerikanskan gjorde en stark comeback i målet efter ett skadefyllt 2016 och stod samtliga matcher under det gångna året. Vinnarskalle med ledaregenskaper och är enligt klubbchefen/målvaktstränaren Niclas Rhodin en av damallsvenskans bästa målvakter.
  Övriga nominerade:
  Sonja Fransson, Glimåkra IF och Shannon Lynn, Vittsjö GIK.

  Årets back:
  Mia Carlsson, Kristianstads DFF
  KDFF:s stora backprofil fick det här priset även 2016, och 2017 blev ju knappast sämre. Det var ju året när Mia flyttade ut som vänsterback och gjorde en stark comeback i A-landslaget. Efter återkomsten i september är hon helt given i Peter Gerhardssons nya landslagsbygge.
  Övriga nominerade: 
  Sandra Adolfsson, Vittsjö GIK och Sif Atladottir, Kristianstads DFF.

  Årets mittfältare:
  Cassandra Lindström, Ifö/Bromölla IF
  22-årig central mittfältare som Bromölla fyndade i moderklubben Önnestad. Gjorde ett mycket starkt intryck under sin debutsäsong på Strandängen med sin fina speluppfattning. Duktig på att sätta andra i lägen och bedöms som en spelare som skulle kunna spela något steg högre upp i seriesystemet.
  Övriga nominerade: Alice Nilsson, Kristianstads DFF och Frida Welinder, Glimåkra IF.

  Årets forward:
  Linda Sällström, Vittsjö GIK

  Den finska landslagsforwarden gjorde imponerande 15 mål och blev tvåa i damallsvenskans skytteliga efter omöjliga Tabita Chawinga. Är enligt Vittsjös sportchef Erika Nilsson ”en av världens absolut bästa forwards”. Uppvaktades av flera klubbar, men valde till slut att förlänga med Vittsjö ett år till.
  Övriga nominerade: 
  Sofie Andersson, Glimåkra IF och Amanda Edgren, Kristianstads DFF.

  Årets tränare:
  Elisabet Gunnarsdottir, Kristianstads DFF

  Utsedd till årets damtränare på Fotbollsgalan i Globen i höstas och även prisad hemma på Island. Tränarprofilen kunde för en gångs skull lägga mer fokus på fotbollsverksamheten och ledde laget till en fin femteplats – en tangering av klubbens bästa placering från 2014. Går in på sitt tionde år i KDFF och fortsätter att utveckla laget, spelarna och föreningen.
  Övriga nominerade: Thomas Mårtensson, Vittsjö GIK och Rikard Svensson, Glimåkra IF.

  Årets nykomling:
  Evelina Duljan, Kristianstads DFF
  Född 2003 och yngst i damallsvenskan. Evelina var 14 år och 13 dagar när hon debuterade mot Piteå och jättetalangen spelade från start i säsongsavslutningen mot Kvarnsveden och bidrog starkt till 5–2-segern. Yttermittfälten/forwarden, som nyligen skrev på ett treårskontrakt med KDFF, har en lysande karriär framför sig.
  Övriga nominerade: 
  Amanda Persson, Vittsjö GIK och Kajsa Törnkvist, Kristianstads DFF.

  Årets mest värdefulla spelare:
  Sif Atladottir, Kristianstads DFF
  Snabb backklippa med en proffsig inställning som smittar av sig på omgivningen. Skapar trygghet och energi och blir bara bättre med åren. 32-åringen går in på sin åttonde säsong i KDFF, spelade i EM i somras och tioårsjubilerade i det isländska landslaget.
  Övriga nominerade: 
  Cassandra Lindström, Ifö/Bromölla IF och Linda Sällström, Vittsjö GIK.

   

  Årets domare:
  Andreas Svensson, Kristianstad
  AD-domare på elitnivå som går som tåget på linjen. Är sedan tidigare assisterande domare i damallsvenskan och herrarnas division I och som nu, efter ett starkt 2017, tar klivet upp som permanent AD i superettan. Har satsat och tränat hårt de senaste åren och kan snart på allvar utmana om en plats i herrallsvenskan.
  Övriga nominerade: Ahmed Al-Kodri, Hässleholm och Marcus Trieb, Åhus.