Udinese svettades – svensk stjärna straffade IFK

Fotbollsbloggen, Nostalgi

Fotbollsbloggen har – i väntan på att säsongen ska komma igång – rotat lite i arkivet och uppmärksammar några utländska besök lite extra.
Udinese, Nottingham, Blackburn, Southampton, Wolverhampton, Dynamo Kiev, Tottenham och Arsenal är några utländska klubbar som har gästat och visat upp sig i nordöstra Skåne.
Den här gången riktas fokus mot Kristianstad och IFK som sommaren 1957 gästades av Udinese med en svensk stjärnspelare i spetsen.

Vad finns det mer? Vilka storklubbar har varit här och spelat? Sitter ni på bilder, programblad eller någon kul story? Hör gärna av er via mejlen patrik.persson@kristianstadsbladet.setwitter@kbpersson eller på Facebook – KB-Persson.

***
Sommaren 1957 – ett år innan VM i Sverige – tog IFK Kristianstad emot italienska Udinese hemma på Idrottsplatsen.
5 278 åskådare fick se Udinese vinna med 3–2 (2–1) efter två mål av svenske lagkaptenen Bengt Lindskog. Skåningen, som hade spelat allsvensk fotboll med både Helsingborgs IF och Malmö FF, var aktuell för den svenska VM-truppen men när han flyttade från Udinese till Inter 1958 försvann den chansen. Svenska Fotbollförbundet hade ett avtal med Udinese om VM-spel, men Inter var inte intresserat av att ta över den dealen.
IFK Kristianstad gjorde, enligt Kristianstadsbladets reporter, sin ”bästa match på år och dag” och debutanten från Åhus, Jan ”Speedy” Svensson, fick en smakstart i sin nya klubb och gjorde 1–0-målet. Bengt Lindskog kvitterade till 1–1 och argentinaren Luis Pentrelli gav Udinese ledningen med 2–1.
IFK kvitterade till 2–2 via ett självmål och med dryga kvarten kvar slog Bengt Lindskog in segermålet, på straff, bakom målvakten Rolf Risberg.
IFK-spelarna fick överlag fina betyg för sina insatser. Curth Jönsson ansågs vara den största överraskningen. ”Håsa” Sjöholm, Ove Lindberg, Tore ”Snoddas” Nordgren, lagkaptenen Sture Nylander, och bröderna Edward och Erik Bloom var andra namn som stack ut i en stark insats.
Det här var glansår för herrfotbollen i Kristianstad och tre år senare, på hösten 1960, kvalade IFK Kristianstad till allsvenskan. IFK slutade sist i gruppen och det blev i stället Elfsborg och Örebro som knep de allsvenska platserna.
Udinese slutade på niondeplats i serie A säsongen 1957/58.

    Bengt Lindskog spelade i Udinese 1956-1958 innan han gick vidare till Inter.