De var bäst 2016 – här är alla namnen

Fotbollsbloggen

För åttonde året i rad har Kristianstadsbladets Fotbollsblogg, tillsammans med läsarna, utsett traktens bästa spelare, ledare och domare.
De första vinnarna för 2016 avslöjades och prisades på annandagen i Kristianstad Arena i samband med starten på Alliansen och på turneringens finaldag den 6 januari fullbordades prisutdelningen.

alliansen

Kalle Andersson, Glimåkra IF, Tommy Filipovic, Hässleholms IF, Niklas Jönsson, Kristianstad FC, Sixten Mohlin, Kristianstad FC, Mia Carlsson, Kristianstads DFF, Jonas Andersson, Mjällby AIF och Adi Aganovic, Kristianstad, prisades i samband med Alliansens finaldag.

 

  Här är samtliga vinnare:

  Herrar
  Kategori 1, superettan-division 3:
  Årets målvakt:
  Sixten Mohlin, Kristianstad FC
  Den förre UVM-målvakten har fortfarande kontrakt med Malmö FF, men lånas ut för att få A-lagsrutin och erfarenhet. Var given etta i KFC under 2016 och växte rejält med uppgiften. En framtidsmålvakt som har stora möjligheter att ta nya kliv i KFC under 2017.
  Övriga nominerade: Max Nilsson, Nosaby IF, Hampus Strömgren, Mjällby AIF, Kristian Önnervik, Ifö/Bromölla IF.

  Årets back:
  Kevin Carlsson, Mjällby AIF
  Högerbacksplatsen var ledig och när innermittfältaren från Åsum skolades om blev det en riktig fullträff. Kevin spelade samtliga 26 omgångar och gjorde det på ett mycket imponerande sätt. Avrundade succéåret med spel i talangmatchen Morgondagens Stjärnor.
  Övriga nominerade: Haris Jusupovic, Ifö/Bromölla IF, Mohammed Mbye, Kristianstad FC, Hampus Rydh, Nosaby IF.

  Årets mittfältare:
  Niklas Jönsson, Kristianstad FC
  Ung och nyttig ”Duracell-kanin” som aldrig slutar springa. Spelade över 20 matcher på KFC:s centrala mittfält och gjorde det så bra att han vann Kristianstadsbladets kungaliga och utsågs internt till Kristianstad FC:s bästa spelare under 2016.
  Övriga nominerade: Jesper Gustavsson, Mjällby AIF, Joel Nilsson, Mjällby AIF, Burim Rexhepi, Hässleholms IF.

  Årets forward:
  Tommy Filipovic, Hässleholms IF
  Målmaskin som levererade imponerade 21 mål under sin debutsäsong i Hässleholms IF. Gjorde 39 mål för Klippan året innan och 60 mål på två säsonger är onekligen en respektabel siffra. Lämnar lite överraskande Hässleholms IF efter bara en säsong och någon ny klubb är ännu inte klar.
  Övriga nominerade: Marcus Ekenberg, Mjällby AIF, Izuchukwu Emeh, Kristianstad FC, Mamudu Moro, Mjällby AIF.

  Årets tränare:
  Jonas Andersson, Mjällby AIF
  Tog över efter Patrik ”Bagarn” Rosengren mitt under säsongen och när Mjällby-skutan var på väg mot djupet fick den förre mittfältsstjärnan upp laget till ytan och till ett nytt kontrakt. Skrev ett prestationsbaserat kontrakt och skulle inte få någon ersättning alls om Mjällby åkt ur ettan.
  Övriga nominerade: Daniel Nilsson, IFK Hässleholm, Joakim Persson, Kristianstad FC, Peter Persson, Nosaby IF.

  Årets nykomling:
  Granit Stagova, Kristianstad FC
  Återvände till Kristianstad från Malmö FF och efter en trög start slog mittfältstalangen igenom med ett brak. Tog en ordinarie tröja i omgång sex och behåll sedan platsen i 14 omgångar i rad. Spännande spelare, med känslig fot och som skruvade en hörna direkt i mål hemma mot Öster.
  Övriga nominerade: André Kamp, Kristianstad FC, Adi Nalic, Mjällby AIF, Calle Nilsson, Ifö/Bromölla IF.

  Årets mest värdefulla spelare:
  Jesper Gustavsson, Mjällby AIF
  Spelskicklig mittfältare som var med redan under den allsvenska sejouren. Under 2016 centralfigur och navet i Mjällby AIF. Spelade 22 matcher och stod för stabilitet och kontinuitet i jakten på nytt kontrakt.
  Övriga nominerade: Izuchukwu Emeh, Kristianstad FC, Andreas Johansson, Ifö/Bromölla IF, Adi Terzic, Mjällby AIF.

   

  Kategori 2, division 4–division 7:
  Årets målvakt:
  Daniel Feustel, Hjärsås/Värestorps IF
  Kanske inte seriens mest träningsvilliga spelare, men enligt många definitivt femmans bäste målvakt. Har varit viktig för laget i många år och 2016 var inget undantag. Blir en given nyckelspelare även 2017 när Hjärsås/Värestorp finns i fyran.
  Övriga nominerade: 
  Oskar Jansson, Vittskövle IF, Simon Rittbo, Wä IF, Jimmy Rooth, Åhus IF.

  Årets back:
  Jens Andersson, Åhus HBK

  Mittback och hyllad nyckelspelare i Vittskövle under många år. Tog rygg på tränaren Jens Larsson och levererade även i fyran med Åhus, men följer nu sin namne till Vanneberga där han inleder en ny karriär som spelare och assisterande tränare.
  Övriga nominerade: Niclas Björkman, Åsums BK, Fabian Grahn, Broby IF, Jesper Lindell, Bjärnums GoIF.

  Årets mittfältare:
  Kalle Andersson, Glimåkra IF

  Målglad mittfältare som gjorde 15 mål och landade på fjärdeplats i femmans skytteliga. Kammade hem ett fint hattrick på Glimåkra IF:s egen årsfest när han gick hem med utmärkelserna: årets skyttekung, årets kamrat, och årets bästa spelare.
  Övriga nominerade: André Lundgren, Fjälkinge IF, Oskar Olsson, Bjärnums GoIF, Simon Svensson, Åhus HBK.

  Årets forward:
  Oscar Hall, VMA IK

  Inte helt oväntat årets stora skyttekung i den lokala fotbollen. Gjorde 40 mål (åtta på straff) när ett överlägset VMA ”joggade” hem den nordöstra sexan. Lär bli ett fruktat offensivt vapen även i femman kommande säsong och är redan en het kandidat till samma pris 2017.
  Övriga nominerade: Robin Lindskog, Åhus HBK, Wilhelm Olsson, IFK Osby, Jimmie Oskarsson, Tollarps IF.

  Årets tränare:
  Emil Rydh Persson, Hjärsås/Värestorps IF
  Tränarrookie och det får väl anses som helt okej att vinna femman redan första året som tränare. Klarade dessutom av att hantera den knepiga rollen som spelande tränare och Hjärsås/Värestorp förlorade bara två matcher i seriespelet. 
  Övriga nominerade: Sejdi Bajrami, Näsby IF, Tobbe Björk, Kiaby IF, Stefan Persson, VMA IK.

  Årets nykomling
  Mikey Carlsson, Åsums BK

  Multitalang, född 2000, som valt att lägga mesta krutet på innebandyn i Willands IBK. Har gjort en mycket stark debutsäsong i seniorfotbollen och skulle förmodligen kunna gå långt även som fotbollsspelare – om han själv ville.
  Övriga nominerade: Jonathan Nyström, VMA IK, Linus Pettersson, Fjälkinge IF.

  Årets mest värdefulla spelare:
  Oskar Olsson, Bjärnums GoIF
  Nyttig och erfaren mittfältare med rutin från både Hässleholms IF och IFK Hässleholm. Given nyckelspelare, som tillsammans med Jesper Lindell, blev utsedd till årets spelare i Bjärnums GoIF.
  Övriga nominerade: Niklas Svennarp, Hjärsås/Värestorps IF, Simon Svensson, Åhus HBK.

  Årets domare:
  Adi Aganovic, Kristianstad
  Tidigt en stor domartalang, blåste förbi de tuffa åren och kommer att döma division 1-fotboll 2017 efter ett riktigt bra 2016. Testades i division 2-seriernas svåraste matcher, hade både toppmatcher och derbymatcher och skötte det med bravur.
  Övriga nominerade: Ahmed Al-Khodri, Hässleholm, Andreas Svensson, Kristianstad.

  Damer:
  Kategori 1, allsvenskan-division 1:
  Årets målvakt:
  Sonja Fransson, Glimåkra IF
  Rutinerad målvakt med förflutet i både Piteå och Vittsjö. Ansedd som seriens bästa målvakt, har varit stabilast och jämnast i division I Södra och Glimåkra släppte också in minst antal mål i serien, 20 stycken.
  Övriga nominerade: 
  Katlynn Fraine, Vittsjö GIK och Stina Lykke Petersen, Kristianstads DFF.

  Årets back:
  Mia Carlsson, Kristianstads DFF
  Landslagsmeriterad och fortfarande i allra högsta grad landslagsmässig även om Pia Sundhage har valt andra alternativ. Gigant i KDFF:s defensiv år efter år och utrustad med ett stort klubbhjärta.
  Övriga nominerade: 
  Sif Atladottir, Kristianstads DFF, Lisa Klinga, Vittsjö GIK, Erika Martinsson, Glimåkra IF.

  Årets mittfältare:
  Emmi Alanen, Vittsjö GIK
  Sevärd, smart och kreativ finsk landslagsspelare som är lugn med bollen och en bra passningsspelare. Spelade samtliga 22 matcher i damallsvenskan 2016 och bidrog bland annat med fyra mål och fyra assist.
  Övriga nominerade: Amanda Edgren, Kristianstads DFF, Olivia Johansson, Glimåkra IF, Nellie Persson, Glimåkra IF.

  Årets forward:
  Sofie Andersson, Glimåkra IF

  Gjorde comeback efter barnafödande och förlöste hela Glimåkras offensiv. Sofie, med allsvenskt förflutet i både KDFF och Vittsjö, gjorde 13 mål, stod för många assist och lyfte hela lagets anfallspel.
  Övriga nominerade: 
  Clara Markstedt, Vittsjö GIK, Louise Persson, Glimåkra IF, Johanna Rasmussen, Kristianstads DFF.

  Årets tränare:
  Elisabet Gunnarsdottir, Kristianstads DFF

  Utan tränarprofilens enorma jobb – på och utanför planen – hade KDFF säkert inte fixat varken elitlicens eller nytt kontrakt, rent sportsligt, i damallsvenskan. Kombinerade tränarjobbet med sponsorjakt när KDFF hade konkurshotet hängande över sig.
  Övriga nominerade: Thomas Mårtensson, Vittsjö GIK, Rikard Svensson, Glimåkra IF.

  Årets nykomling:
  Tilda Persson, Kristianstads DFF
  2016 var året när den talangfulla Bromöllatjejen debuterade i både damallsvenskan och F16-landslaget. Tilda, som är född 2000 och fyllde 16 först i början på december, var säsongens yngste spelare i damallsvenskan och debuterade med ett inhopp mot FC Rosengård i premiären.
  Övriga nominerade: 
  Ebba Hed, Vittsjö GIKKajsa Törnkvist, Kristianstads DFF.

  Årets mest värdefulla spelare:
  Johanna Rasmussen, Kristianstads DFF
  Rutinerad nyckelspelare med 150 A-landskamper för Danmark på meritlistan. Vann Kristianstadsbladets kungaliga, den interna skytteligan på fem mål och var extremt viktig när kontraktet säkrades i värsta höstrusket. Lämnar nu KDFF och Vilans IP efter sex säsonger och spelar för svenska mästarinnorna Linköping under 2017.
  Övriga nominerade: 
  Emmi Alanen, Vittsjö GIK och Sonja Fransson, Glimåkra IF.

   

  Kategori 2, division 2-division 4:
  Årets målvakt:
  Moa Raftmark, Ifö/Bromölla IF
  Nyttig och engagerad lagspelare med en hög lägstanivå. Har inte ställts på tuffa prov alla gånger i tvåan, men har betytt enormt mycket i defensiven och var en starkt bidragande orsak till Bromöllas säsong som obesegrade i både seriespel och kvalspel.
  Övriga nominerade: Petra Gustafsson, Edenryds IF, Nellie Kjellsson, FC Hessleholm, Maria Schön, Gärds Köpinge IF.

  Årets back:
  Felicia Nilsson, Fjälkinge IF
  Ung skolad spelare som gjort en stark säsong som ytterback, har deltagit mycket i det offensiva spelet och gjort en del assist och mål. Skrev nyligen på för hårdsatsande division 1-laget Asarum.
  Övriga nominerade: 
  Frida Lindquist, FC Hässleholm, Elinor Olsson, Gärds Köpinge IF, Anna Svensson, Näsums IF.

  Årets mittfältare:
  Maria Örmgård Persson, Gärds Köpinge IF
  Före detta allsvensk spelare i Wä IF som gjorde en imponerande comeback på äldre dar. Lagspelare, dominant på mittfältet och en starkt bidragande orsak till Gärds Köpinges avancemang till trean.
  Övriga nominerade: Julia Carlén, Näsums IF, Emelie Jönsson, Ifö/Bromölla IF, Cassandra Lindström, Fjälkinge IF.

  Årets forward:
  Anna Arvidsson, Sösdala IF
  Snabb, bollskicklig och extremt målfarlig. Smällde in hela 37 mål (av Sösdalas 66 totalt) och stod i en klass helt för sig själv i fyran. 28-åringen, som tidigare testat på division 2-spel i FC Hessleholm, spelar med Sösdala öven 2017.
  Övriga nominerade: Nadja Andersson, Ifö/Bromölla IF, Mikaela Ekberg, Fjälkinge IF, Michelle Jormelius, FC Hessleholm.

  Årets tränare:
  Jens Pettersson, Ifö/Bromölla IF
  Första uppdraget som damtränare blev en riktig succé. Bromölla förlorade inte en enda match under säsongen, varken i serien eller kvalet, och Jens ledde klubben tillbaka till ettan.
  Övriga nominerade: 
  Daniel Nilsson, FC Hessleholm, Henrik Olsson, Treby IF, Angelique Sandberg Winther, Näsums IF.

  Årets nykomling:
  Nilla Fors, FC Hässleholm
  Nilla, född 2001, slog under 2016 igenom på seniornivå och var bara 14 år när hon A-lagsdebuterade i våras. Spelar forward i A-laget och mittback med 01-orna. Uttagen till F15-landslagsläger. 
  Övriga nominerade: 
  Ebba Axelsson, Ifö/Bromölla IF, Amanda Wennström, Fjälkinge IF.

  Årets mest värdefulla spelare:
  Mikaela Ekberg, Fjälkinge IF
  Extremt viktig för Fjälkinge IF, som efter en tuff vår räddade nytt kontrakt. Mikaela gjorde en imponerande comeback efter barnafödande och smällde in 26 mål. Spelar i Önnestad 2017 sedan Fjälkinge bestämt sig för att lägga ner damlaget.
  Övriga nominerade:
   Nellie Kjellsson, FC Hessleholm och Moa Raftmark, Ifö/Bromölla IF.