Varför spelade inte Sverige så i VM?

Okategoriserade

Hört talas om små marginaler i fotboll?
Tränare och spelare tjatar om det inför och efter matcherna och man är ganska trött på det vid det här laget, men ibland är det precis vad det handlar om.
Små marginaler.
Som Sverige–Spanien.
Sverige vann med 2–0 efter en magisk EM-kvalkväll. Försvarsspelet var imponerande och Petter Hansson (av alla) var obeveklig och plockade bort världsspelare som Villa och Torres. Längst fram var Johan Elmander enorm.
Vi vann med 2–0. Det var Spanien vi mötte.
Men det kunde förstås lika gärna slutat 1–1.
Det är lätt att glömma det. Ibland är det lite som gör det.
När Rami Shaaban (min egen favorit från VM-slutspelet) var överspelad stod Tobias Linderoth på mållinjen och fick undan Carlos Puyols nick.
15 (f-e-m-t-o-n) sekunder senare hade Marcus Allbäck skojat bort Puyol och Casillas och rullat in 2–0 efter en kontring i världsklass.
Det är vad tränarna brukar snacka om små marginaler.
Såg ni förresten Puyols jobb hem tillbaka vid 2–0-målet? Han var uppe och nickade och sprang sedan som en tokig hem för att rädda kontringen – bara för att bli förnedrad av en iskall Marcus Allbäck.
Man är så klart lyrisk efter 2–0 mot Spanien. Detta Spanien som är ett mysterium. Det är snudd på omöjligt att prestera så lite med de spelarna… men Sverige visade vad ett l-a-g kan göra.
Efter insatsen på Råsunda undrar jag bara en sak. Varför spelade inte landslaget med samma hjärta under VM-slutspelet i somras?
Då hade det blivit riktigt roligt.
Fotbollsexperten Thomas Wernerson snackade igår om att slår vi Island på onsdag så är det klart med EM-slutspelet.
Vi är inte riktigt där än.
Vi ska bland annat möta ett obehagligt Nordirland (som slog Spanien och tog poäng mot Danmark) och bortamatchen mot Island på onsdag är lurig.
Vi riskerar dessutom att få starta med ett nästa helt nytt mittfält.
Anders Svensson är avstängd, Fredrik Ljungberg vadskadad och Tobias Linderoth kan vara på förlossningen. Niclas Alexandersson–Daniel Andersson–Kim Källström–Christian Wilhelmsson låter inte lika kul.
Men Lars Lagerbäcks gäng fixar nog det också.
Någon som saknade Zlatan mot Spanien, förresten?